Barangolások Fehéroroszországban, ami nem is fehér, de nem is orosz

Minszki séták

Minszki séták

Mi fán terem a dránnyiki és a holodnik?

Belarusz haspókoknak

2021. október 06. - Minszki séták

konyha.jpg

A félreértések elkerülése végett szeretném tisztázni, hogy a belorusz konyha nem azonos az orosz konyhával, bár sok közös ételük van. Sokkal több hasonlóságot mutat az ukrán vagy a balti gasztronómiával. Azt nem vállalom, hogy minden finomságot leírok, de a kedvenceimet igen, hogy aki kedvet kap egy minszki sétához, tudja, mit keressen!

Nyáron a nagy kedvencem a holodnik, ami tejföllel - vagy diétázóknak kefirrel - készült hideg céklaleves. Valami isteni, konyhatündérnek sem kell lenned az elkészítéséhez. Odavagyok a salátákért és a halételekért, de a keményebb konyhához szokott magyarok se fognak panaszkodni, mennyei szalonnák várják Belaruszban. A halételek és a halkészítmények a mi árainkhoz képest töredék áron vásárolhatóak meg a közértekben vagy a halboltokban. Belarusz nem tengeri nagyhatalom, a környező északi országokból importálják a halat, vagy helyben tenyésztik, viszont Belaruszban dolgozzák fel.

Nemzeti étel a dránnyiki, amit mi, szabolcsiak lapcsánkának hívunk, nyelvész koromból még emlékszem néhány más megnevezésére: jepe, tócsni, berét, lepcsánka és társai. Építenek belőle kis tornyokat, ahol a lapcsánka-emeletek között húsos, halas, gombás töltelék rejtőzik. Nem a dránnyiki az egyetlen, krumpliból készült ételük. A belorusz klíma kevés zöldségnek vagy gyümölcsnek kedvez, a burgonya viszont nagyon jól érzi magát. A beloruszok állítják, hogy a krumplit 400 féle módon tudják elkészíteni. A burgonya mellett a bogyós gyümölcsök teremnek még meg nagy mennyiségben. Bár mindegyiket szeretem, téli kedvencem a homoktövis bogyójából készült tea. Mézzel, gyömbérrel, fahéjjal, naranccsal ízesítik, a savanykás, a gyömbértől kicsit csípős ital tényleg testet-lelket melegít a havas téli estéken.

A pirogokat (kelt tésztából sütött finomság) hússal, gyümölccsel, zöldséggel töltve ki ne hagyd! Desszertnek, ajándéknak az egyik legjobb a Kommunarka csokoládé, italnak a szigorúan gabonából készült vodka. És igen, van saját sörük is, a Lidszkoje. Megosztó ital, de én nyáron jól lehűtve nagyon szeretem az erjesztett italukat, a kvászt. Ebből is keressétek a helyit, vagy a Komarov piacon próbáljátok ki a frissen csapoltat!

A felsoroltakon kívül – bármilyen furcsán is hangzik – a barátaim a legjobban a belorusz vajnak örültek, ha ajándékba hoztam. Egybehangzó vélemény szerint olyan, mintha frissen köpülték volna.

Ha beülsz egy étterembe, amiben biztos lehetsz: minden frissen készül nagyon jó minőségű alapanyagból, nem túl bonyolult, de ízletes ételt kapsz, az adagok az itthon megszokottnál viszont kisebbek.

Cмачна есьці! (jó étvágyat belorusz nyelven:-))

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://minszkisetak.blog.hu/api/trackback/id/tr1216709516

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása