Barangolások Fehéroroszországban, ami nem is fehér, de nem is orosz

Minszki séták

Minszki séták

A rettegett Dzerzsinszkijtől a zenélő bohócig

Back in the USSSR

2021. december 02. - Minszki séták

 

minszki_setak-page-001.jpg

A Függetlenség sugárút jobb oldalán elindulva belecsöppenünk a nagy belorusz valóságba. Patyolattiszta utca, kifogástalan állapotú Sztálin-barokk épületek, a sugárútból nyíló kis utcák, melyek Lenin, Marx, Engels, a Komszomol és a Vörös Hadsereg nevét viselik. A téren álló monumentális Lenin-szobortól alig 5 perc sétára a KGB elődszervezetének, a hírhedt CSEKA alapítójának, Dzerzsinszkijnek a szobra áll. Az  utcanevek alapján valóságos back in the USSR (a Beatles után szabadon: vissza a Szovjetunióba), de az utcákon olasz kávézók, francia pékségek, angol pubok sorakoznak. Az én kedvencem vitathatalanul a Függetlenség sugárúttal párhuzamos Karl Marx utca, ahol egymást érik a jobbnál jobb kávézók, bisztrók, hangulatos kis éttermek, pékségek.

De térjünk vissza a csendes mellékutcákról a sodró lendületű sugárútra! Elhagyva a teret – jobb oldalon haladva - a Központi Posta monumentális épülete tűnik elsőként elő. Az 1949-1953 között épült U-alakú épület a homlokzaton elhelyezett korinthoszi oszlopokkal, a főbejárat masszív formáival monumentális benyomást kelt. Érdemes betérni az épületbe, ahol központi terem 30 méteres kupolája alatt, körben az ólomüveg ablakokon a belorusz építészet kiemelkedő alkotásait csodálhatod meg. A fővárosból ki sem mozdulva megnézheted a leghíresebb vidéki székesegyházakat, történelmi épületeket.

Tovább sétálva az egyik kedvenc éttermem, a Vaszilki következik, ahol nagyon kedvező áron igen jó belorusz ételeket lehet enni. Ha pedig emlékbe vinnél valamit, akkor itt két remek lehetőség is vár. Az egyik a „Masztactva” Művészeti Galéria, ahol belorusz művészek, iparművészek termékeiből válogathatsz. Én szerettem itt ékszereket, kisebb iparművészeti tárgyakat vásárolni. A másik kedvenc helyem a Luch órabolt, ahol megfizethető áron egészen szép órához juthattok. A Luch márkát svájci-belorusz közös vállalat gyártja. Ott vettem a mélyen alvó gyermekemnek egy ébresztőórát, aminek a hangjára a halottak is felkelnek. Azóta a gyerek nem késik el az iskolából, de állítása szerint minden reggel idegösszeomlást kap az ijedtségtől, amikor megszólal a Luch ébresztőóra.

Ahogy közeledsz a Függetlenség sugárutat keresztező Janka Kupala utcához, elhaladsz a Sándor-kert mellett. Aprócska városi park, azon kevés megmaradt helyek egyike, ahol megérezhetjük, milyen is lehetett a  XIX. századi Minszk hangulata. A parkot 1836-ban alakították ki a korábbi piac helyén. A park közepén áll a „Hattyúval játszó fiú” elnevezésű szökőkút. Ha valaki már sétált New Yorkban a Central Parkban, biztos ismerős lesz neki a szökőkút szobra. Nem véletlenül, az alkotó – Theodore Kalide – az első szobrát III. Frigyes Vilmos porosz király számára készítette a a charlottenburgi kastély kertjébe. Az alkotás olyan népszerű lett, hogy a világ parkjaiban több mint 200 másolata áll. Ebből az egyik Minszkben.

A park szélén áll egy szép kis fehér épület. Bár kívülről nem látszik, ez Minszk első nyilvános illemhelye. A legenda szerint azért ilyen szép, mert az építész korábban kapott egy megrendelést egy gazdag földesúrtól, hogy tervezze és építse meg a vidéki kúriáját. Lelkes építészünk ezt meg is tette, ám jól megérdemelt fizetségére hiába várt. Bosszúból a kúria kicsinyített mását a Sándor-parkban építette fel saját költségére, de mint nyilvános WC-t.

Tovább sétálva eléred a Janka Kupala utcát. Innen már jól látható az Állami Cirkusz épülete. A szovjet cirkuszművészet méltán volt világhírű. A bűvészek tényleg elvarázsoltak, a bohócok viccesek voltak, az akrobaták lenyűgözőek. Azt már kevesen tudják, hogy mint annyi minden más, a szovjet időszakban a cirkusz is a propaganda fontos eszköze volt. A bolsevikok a kulturális forradalom megvalósításának érdekében államosították a cirkuszokat és  komoly állami támogatást nyújtottak számukra, hogy ideológiai eszközként is működjenek a tömegek befolyásolására. A maga módján ez igen jól sikerült, a gyerekek és a felnőttek körében is nagyon népszerű szórakozás a cirkusz a mai napig. A minszki Állami Cirkusz is a szovjet cirkuszművészet legjobb hagyományait folytatja, évente közel félmillió látogatója van. Ha Minszkbe készülsz, érdemes előre jegyet vásárolnod (https://circus.by/bilety.htm) vagy a helyszínen bepróbálkozni, hátha szerencséd van.

Ha tetszett a séta, kövesd a blogom!

A bejegyzés trackback címe:

https://minszkisetak.blog.hu/api/trackback/id/tr3116771668

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása