Barangolások Fehéroroszországban, ami nem is fehér, de nem is orosz

Minszki séták

Minszki séták

Egy valódi élmény a Lenin és a Marx utca kereszteződésében

A minszki Szépművészeti Múzeum titkai

2022. szeptember 16. - Minszki séták

 

muzeumkollazs3.jpgUtálom a kötelező dolgokat. Viszont amint lehetőséggé válnak, azonnal érdekelni kezdenek. Így vagyok a látnivalókkal is. Soha nem fogom azt írni, hogy Minszkbe érkezve kötelező látnivaló bármi is, de törekszem olyat javasolni, ami valóban élményt ad. Ezek közé tartozik a Szépművészeti Múzeum is. Könnyű megjegyezni a címét: Lenin utca, ahol a Karl Marx utca keresztezi:-)

Az 1939-ban alapított múzeum meglepően gazdag gyűjteménnyel rendelkezik. Természetesen a Louvre még nem szerepelteti a SWOT-analízisében a veszélyek között, de számomra sok kedves alkotás látható egy profin vezetett múzeumban. Elhatároztam, ha egyszer nem figyel a teremőr, megsimogatom az orosz tájképfestő, Siskin egyik képét, hogy tényleg puha-e a moha rajta. Van néhány Ajvazovszkij kép is. Ha valaki nem ismeri, nézzen utána, a legszebb képeket Ajvazovszkij festette a tengerről. Időtlen időig tudom őket bámulni.

Sajnos a legismertebb belorusz festő, Marc Chagall képeiért szülővárosába, Vityebszkbe kell elzarándokolni, Minszkben alig néhány található. Időszakos kiállításokat rendeznek az alkotásaiból a Szépművészeti Múzeumban is, de az szerencse kérdése, hogy akkor járunk-e arra. Ha világjáró vagy, számos helyen találkozhatsz Chagall alkotásaival. Tudtad, hogy a Párizsi Grand Opera mennyezetének festményeit az 1960-as évek első felében Chagall készítette? Tudtad, hogy az angliai Tudeley, a németországi Mainz és Svájcban Zürich templomaiban az ólomüveg ablakok szintén Chagall munkái? De a jeruzsálemi Hadassza zsinagóga ablaküvegei is őt dicsérik. Ha Chicagóban a Nemzeti Könyvtárban sétálsz, nézz jól a lábad elé, a mozaiklapok Chagall-művek! Chagall könyvillusztrációkat is készített; többek között Gogol Holt lelkek című könyvéhez, La Fontaine meséihez és a Bibliához készített rajzokat.  

Mint sok minden másban, a múzeumpedagógiában is nagyon kreatívak a beloruszok. Legutoljára azért jártam végig a termeket, mert a híres festményeket gyerekek festették meg. Ott van a falon az eredeti, alatta a gyermekszemmel elkészített kép. Remekül szórakoztam:-) Bevallom, gyakran betértem a múzeum kávézójába is. Részben 10-15 rubelért (1500-2000 forint) kétfogásos ebédet kaptam itallal, másrészt, olyan menő ilyen helyen ücsörögni és kávézni.

muzeumkollazs2.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://minszkisetak.blog.hu/api/trackback/id/tr3217932967

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gigabursch 2023.03.07. 08:42:06

Tudom, hogy a helyzet most arrafele nem könnyű, de ha a földrajzi-táji szépségekről írsz egész Fehéroroszországot tekintve, azt továbbra is szívesen olvasom.

Természetesen az ilyen kultúrtörténeti cikkek is jöhetnek!

Aztán már csak legyen béke és tudjak oda eljutni...
süti beállítások módosítása