Barangolások Fehéroroszországban, ami nem is fehér, de nem is orosz

Minszki séták

Minszki séták

Azt hiszed, semmit nem tudsz Belaruszról?

Naná, hogy tévedsz!

2021. augusztus 26. - Minszki séták

ismeretlen_ismeros.jpg

Hidd el, sok olyan dolgot használsz vagy híres embert ismersz, ami vagy aki belorusz, de szinte biztos vagyok abban, hogy nem tudsz róla!

Bármilyen meglepő, de Belarusz a kelet-európai régió vezető országa lett az informatika területén. Magyarországon is egyre többen használják a Vibert, az okostelefonokra készített programot, amivel a felhasználó interneten keresztül telefonálhat vagy üzenetet küldhet. A Viber működését jelentő programot belorusz szakemberek készítették el, a céget 2014-ben vette meg a japán Rakuten.

Nálunk kevésbé elterjedt, de a világon sok helyen népszerű a MAPS.ME telefonos útvonaltervező, melyet két fiatal belorusz fejlesztett. 2014 óta egy orosz internetes cég tulajdona.

2016-ban a világ egyik legmenőbb applikációja volt az MSQRD. Nem mond semmit a név? Pedig ha te nem is használtad, a Facebook-on biztos láttál olyat, aki ennek a programnak a segítségével változtatta el az arcát, lett zombi vagy szakállas nő.

Amit viszont Magyarországon is sokan ismernek, az a World of Tanks videójáték. A játékban az 1910-1970-es évek közötti páncélozott harcjárművek összecsapásait szimulálják. A játék 2011-ben bekerült a Guiness Rekordok Könyvébe is az egyszerre elérhető legtöbb online játékos kategóriában.  Akkor több mint 91 ezer ember játszott vele, azóta ez a rekord megdőlt, volt olyan, amikor 217 ezren játszottak vele egy időben. Mára több mint 110 millióan használják a játékot, naponta 26 ezerrel nő a játékosok száma. Vigyázat, függőséget okoz!

Arról nem is beszélve, hogy ha kis hazánkban egy alsóbbrendű úton bosszankodva cammogsz egy traktor mögött, 50% annak az esélye, hogy egy Belarus márkájú traktor tart fel éppen:-)

És akkor jöjjenek a híres emberek! Ahogy kis hazánkat is sokan hagyták el, hogy egy új világban boldoguljanak, a történelem folyamán a beloruszok is időről-időre olyan helyzetbe kerültek, hogy máshol kellett keresniük a szerencséjüket. Ők maguk vagy leszármazottaik esetenként meg is találták.

hires_beloruszok.jpg

Sok más mellett közös vonásunk, hogy számos hollywoodi hírességnek vannak belorusz gyökerei. Lisa Kudrow, a Jóbarátok legaranyosabb szereplője belorusz, német, magyar és lengyel ősökkel is dicsekedhet. Apai nagyszülei a mai Belarusz területén születtek, dédnagyanyja a holokauszt áldozata volt. Apai nagyanyja Brooklynba emigrált, édesapja már ott nőtt fel.

Han Solo, alias Harrison Ford anyai nagyszülei szintén zsidó emigránsok Minszkből. Igaz, ők nem a szovjet időkben, hanem még akkor hagyták el Minszket, amikor az az Orosz Birodalom része volt.

Scarlett Johansson anyai nagyanyja, aki már New Yorkban látta meg a napvilágot, szintén belorusz zsidó emigránsok gyermeke.

Hallottatok már Iszur Danyilavicsról? Nem? És Kirk Douglas neve sem ismerős? Michael Douglas édesapja Iszur Danyilavics néven látta meg a napvilágot a New York állambeli Amsterdamban. Szülei az orosz pogromok elől menekültek el a mai Belarusz területéről.

A Pókember-rajongók számára biztos nem ismeretlen Michael Straczinsky neve. A számos televíziós sorozat, regény, novella, képregény és rádiós dráma írójának nagyszülei a Nagy Októberi Szocialista Forradalom idején hagyták el Belarusz területét.

De Simón Peresz, Izrael Állam 9. elnöke is a mai Belarusz területén született.

Ne gondold, hogy ezzel kimerítettem az összes híres beloruszt, csupán lejárt az 5 perc, amit kértem Tőled! Így nem marad más: folyt. köv.!

A bejegyzés trackback címe:

https://minszkisetak.blog.hu/api/trackback/id/tr5216670920

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2021.08.27. 12:54:16

Szép ország.

Szurkolunk, a liberálisok ne legyenek képesek leigázni.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2021.08.27. 12:56:04

"Lisa Kudrow, a Jóbarátok legaranyosabb szereplője belorusz, német, magyar és lengyel ősökkel"

Nem. Ő nem belarusz, hanem zsidó.

Az, hogy zsidó ősei a mai Belaruszban éltek, nem teszi ő és őket belarusszá.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2021.09.24. 11:19:36

@Peter Barasz:

Miért ne lehetnél?

De Lisa Kudrow nem belarusz, ez 100 %, s soha egy őse se volt az.
süti beállítások módosítása