Barangolások Fehéroroszországban, ami nem is fehér, de nem is orosz

Minszki séták

Minszki séták

Recept a túléléshez

Életmentő belorusz céklaleves a forró napokra

2022. július 20. - Minszki séták

holodnik.jpg

Hőségriadóban nem az órákat, a perceket számolom a hidegfront érkezéséig. Jelenleg úgy tűnik, hogy a hátralévő idő a lehűlésig a végtelennel egyenértékű. Ilyenkor végképp elfog a nosztalgia Minszk iránt, ahol ha nyáron a hőmérő higanyszála eléri a 24 fokot, a helyiek halni készülnek a hőségtől. Az ilyen forró nyári napokon hideg céklalevesen élnek. A holodnyik (a hideg céklaleves becsületes neve) igen távoli rokonságot mutat az ukrán vagy az  orosz céklalevessel, melyet borscs néven ismerünk. Közös nevezőjük a cékla, de ennyi és nem több. A holodnyikban az a jó, hogy alig kell főzni, hidegen fogyasztandó, és ebben a melegben megunhatatlan.

A hozzávalók:

1 jó közepes cékla;

1 csokor friss kapor;

2 tojás;

6 szál újhagyma;

10 fej retek;

2 uborka;

сitromlé és só;

350 gramm tejföl (ha diétázol kefir is lehet);

2,5 liter víz.

Elkészítése:

Főzd meg a tojást és a céklát, hagyd kihűlni nőket, majd pucold meg a tojásokat és hámozd meg a megfőtt céklát.

A céklát szeleteld fel julienne-vágással.

Mosd meg az uborkát és a retket, reszeld le nagy lyukú reszelőn.

Szeleteld fel a hagymát és a kaprot vágd apróra.

Egy lábasba tedd bele az összes zöldséget, add hozzá a tejfölt, sózd meg! Jól keverd össze, öntsd fel a vízzel, add hozzá a citrom levét és a kaprot. Hagyd legalább 30 percet állni a hűtőben, tálalás előtt vágd 4 felé a tojást és azzal tálald!

Saját megjegyzés: Belaruszban meglehetősen magas a tejfölök zsírtartalma, ha igazán jót akarsz, itthon is válassz magasabb zsírtartalmút!

A bejegyzés trackback címe:

https://minszkisetak.blog.hu/api/trackback/id/tr4317887501

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gigabursch 2022.09.06. 17:25:44

Kedves blogger!
Nem tudom van-e lehetőség arra, hogy írj pár szót a jelenlegi ukran-orosz helyzet ottani lecsapódásáról, mindenesetre ha írsz, akkor azt szívesen olvasom.

Minszki séták · https://www.facebook.com/fejbenjarunk 2022.09.08. 16:24:03

@gigabursch: Ne haragudj, hogy ennyi késéssel válaszolok, nagyon sok munkám volt. Amikor elindítottam a blogot, szigorúan elhatároztam, hogy nem írok politikáról. Így is okoz lelki tusát, hogy van-e most jogom Minszkről írni, mintha mi se történne. De hogy ne érezd úgy, hogy elutasítalak, lesz egy előadásom szeptember 22-én 17:30 órai kezdettel a Nemzetek Házában (Budapest, Bajza utca 54.) Minszkről. Nagyon szívesen látlak, ott igyekszem válaszolni a kérdéseidre. Jelen lesz olyan személy, aki korábban magyar nagykövet volt Moszkvában, illetve egy diplomatat a belorusz nagykövetségről. Mit gondolsz az ajánlatomról?

gigabursch 2022.09.08. 17:06:22

@Minszki séták:
Hogy mit gondolok?
Nagyon kedves vagy!

Megértelek és köszönöm a lehetőséget!

Sajnos nagyon messze leszek.
:-(

Minszki séták · https://www.facebook.com/fejbenjarunk 2022.09.08. 17:34:22

@gigabursch: Nagyon sajnálom, de hátha lesz még ilyen alkalom. Most tervezek egyet Nagymaroson, bár félek, az se lesz közelebb hozzád:-(

gigabursch 2022.09.08. 20:02:40

@Minszki séták:
Sajnos nem.
Ha a beszélgetésről lesz videó és felmegy a TeCsőre, akkor viszont bepótlom. :-)
Ezt megígérem.
süti beállítások módosítása