Hőségriadóban nem az órákat, a perceket számolom a hidegfront érkezéséig. Jelenleg úgy tűnik, hogy a hátralévő idő a lehűlésig a végtelennel egyenértékű. Ilyenkor végképp elfog a nosztalgia Minszk iránt, ahol ha nyáron a hőmérő higanyszála eléri a 24 fokot, a helyiek halni készülnek a hőségtől. Az ilyen forró nyári napokon hideg céklalevesen élnek. A holodnyik (a hideg céklaleves becsületes neve) igen távoli rokonságot mutat az ukrán vagy az orosz céklalevessel, melyet borscs néven ismerünk. Közös nevezőjük a cékla, de ennyi és nem több. A holodnyikban az a jó, hogy alig kell főzni, hidegen fogyasztandó, és ebben a melegben megunhatatlan.
A hozzávalók:
1 jó közepes cékla;
1 csokor friss kapor;
2 tojás;
6 szál újhagyma;
10 fej retek;
2 uborka;
сitromlé és só;
350 gramm tejföl (ha diétázol kefir is lehet);
2,5 liter víz.
Elkészítése:
Főzd meg a tojást és a céklát, hagyd kihűlni nőket, majd pucold meg a tojásokat és hámozd meg a megfőtt céklát.
A céklát szeleteld fel julienne-vágással.
Mosd meg az uborkát és a retket, reszeld le nagy lyukú reszelőn.
Szeleteld fel a hagymát és a kaprot vágd apróra.
Egy lábasba tedd bele az összes zöldséget, add hozzá a tejfölt, sózd meg! Jól keverd össze, öntsd fel a vízzel, add hozzá a citrom levét és a kaprot. Hagyd legalább 30 percet állni a hűtőben, tálalás előtt vágd 4 felé a tojást és azzal tálald!
Saját megjegyzés: Belaruszban meglehetősen magas a tejfölök zsírtartalma, ha igazán jót akarsz, itthon is válassz magasabb zsírtartalmút!