Barangolások Fehéroroszországban, ami nem is fehér, de nem is orosz

Minszki séták

Minszki séták

Ahol fűre lépni szabad és bambi is kapható

A Központi Botanikus Kert

2022. február 23. - Minszki séták

botanikus_collage.jpg

Folytatom az ökoturisztikai témát, de a mocsár után szó szerint szelídebb vizekre evezek. Minszk szerethető város. Több más ok mellett azért is, mert az általam ismert nagyvárosok között a legzöldebb. A város tele van parkokkal, Minszk minden lakosára 18 m2 zöldfelület jut.

Ezek a parkok nem holmi zsebkendőnyi képződmények a kőrengetegben, hanem valódi, természetközeli élményt adó zöld szigetek. Többnyire átszeli őket a városon át ide-oda kanyargó kedves kis folyó, a Szviszlocs, és annak csatornái. A kisebb parkok mellett 26 nagy park van a városban, ezek egy része a belvárosban, vagy közel a belvároshoz. Minszk 2018 májusában hivatalosan is csatlakozott az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank "Zöld város" projektjéhez. A város vezetősége 2030-ra szeretné 21 m2-re növelni az egy lakosra jutó zöldfelületet. Csak összehasonlításképpen, Budapesten átlagosan 6 m2 közpark jut egy lakosra, de vannak belvárosi kerületek, ahol 1m2  közpark sem jut egy lakosra. Így talán szemléletesebb és érthetőbb a rajongásom a minszki parkokért. 

Az egyik ilyen park - szintén nem messze a belvárostól, a Függetlenség sugárút mellett - az Európában is a legjobbak közé tartozó Központi Botanikus Kert. 1932 óta létezik, a Belorusz Nemzeti Tudományos Akadémia fennhatósága alá tartozik. Nincs is messze tőle az Akadémia tekintélyt sugárzó főépülete.

botanikus_collage2.jpg

A Botanikus Kert 100 hektáros területén a növények rajongói mindent megtalálnak, mi szemnek és szájnak ingere. Vannak ugyan fedett részei, de felejthetetlen élményt májustól szeptember végéig nyújt. Akkor zöldülnek ki  a fák, borulnak virágba a sétányok melletti ágyások. Akár egy egész napot is barangolhatsz a Botanikus Kertben. De elbújhatsz benne egy jó könyvvel, andaloghatsz itt valakivel kéz a kézben, de leülhetsz egy padra csak úgy, és bámulhatod a tavat. Ez utóbbi élvezetet még azzal fokozhatod, ha valamelyik kis bódéban veszel egy igazi tejszínből készült, békebeli szovjet jégkrémet. Minden falat 2000 kalória, de mindez azonnal boldogsággá transzformálódik.Természetesen bambi is kapható, azt is elszürcsölgetheted séta vagy olvasás közben.

Ja, és itt fűre lépni sem tilos. Senki nem szól rád, ha nem a sétányokon haladsz, hanem elkóvályogsz a fák, bokrok, virágok közé. Egyetlen szabály létezik, vigyázz rájuk! Közelről csodálhatod a felfoghatatlanul sokféle tulipánt, nárciszt, orgonát, amiknek vicces szovjet neveket adnak. Személyes kedvencem a „Kommunizmus hajnala” nevű orgonabokor.

A bejegyzés trackback címe:

https://minszkisetak.blog.hu/api/trackback/id/tr417764732

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gazz 2022.02.24. 16:08:23

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: Kívánom neked Birka, hogy egész életedet ott éld le. Végül is a GRU-nak bizonyára van minszkben is kirendeltsége, és meleg fürdők is akadhatnak arrafelé.

Gazz 2022.02.24. 16:23:10

Vagy majd ha a bulgárok kipaterolnak kémkedésért. Az ukrajnai események tükrében könnyen nemkívánatos elemmé válhatsz egy NATO és és EU tagországban.
süti beállítások módosítása