Barangolások Fehéroroszországban, ami nem is fehér, de nem is orosz

Minszki séták

Minszki séták

Tudod, mi az a rombikuboktaéder?

A világ minden pontján egy arkhimédészi test, de Minszkben a tudás fellegvára!

2021. október 27. - Minszki séták

 konyvtar_collage1.jpg

A rombikuboktaéder a világ minden pontján a 13 lehetséges félig szabályos poliéder egyike, melynek 24 csúcsa és 48 éle van. De nem Minszkben! Ez itt a modern Belarusz jelképe, a minszki Nemzeti Könyvtár épülete. Az épület tervezői a könyvtár, leginkább csiszolt drágakőre emlékeztető formájával, a tudás értékét és a világ végtelenségét kívánták szimbolizálni. Bevallom, engem leginkább egy ultramodern repülőtérre emlékeztet.

A 2006-ban megnyílt épületben 23 emeleten 18 olvasóterem található, melyek egy időben 2000 főt tudnak befogadni. A könyvtár alapterülete 113 ezer négyzetméter, ahol 14 millió kiadványt őriznek. A könyvek közel 55 ezer négyzetmétert foglalnak el. Egyre több kutató választja az ismert oroszországi könyvtárak helyett a minszki Nemzeti Könyvtárat, ha orosz nyelvű forrásanyagokat keres, mert modernebb körülmények között kutathat, több forráshoz fér hozzá, és gyorsabban megkapja a kért könyveket.

Ha Minszkben jársz, érdemes bemenned a Nemzeti Könyvtárba! 4 belorusz rubelért (kb. 500 forint) panorámalifttel felmehetsz az épület tetejére, ahonnan pazar kilátás nyílik a városra. Maga az épület 73,6 méter magas, a kilátóteraszról körbetekintve olyan érzésed van, mintha a tenyeredbe simulna a város. Innen látszik a könyvtár melletti hatalmas szökőkút is, ami csak nyitvatartási időn kívül működik, hogy ne zavarja az olvasótermekben lévő látogatók elmélyült munkáját. És ha már ott vagy, ne hagyd ki a könyvtár kávézóját. Onnan is  lenyűgöző a kilátás és nagyon finom a sajttortájuk!

konyvtar_collage2.jpg

Ja, és hogy szavam ne felejtsem! Természetesen ennek is van magyar vonatkozása, mert a könyvtár kimondhatatlan formája ugyanaz, mint a Rubik-kígyó nevű játék összehajtogatott alakban.

A bejegyzés trackback címe:

https://minszkisetak.blog.hu/api/trackback/id/tr9916736818

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gigabursch 2022.01.08. 03:05:08

A fotó nem jön be.
Frissítsd kérlek!

Minszki séták · https://www.facebook.com/fejbenjarunk 2022.01.08. 14:37:38

@gigabursch: köszönöm, hogy szóltál. Mindjárt megpróbálom korrigálni.
süti beállítások módosítása