Barangolások Fehéroroszországban, ami nem is fehér, de nem is orosz

Minszki séták

Minszki séták

Minek nevezzelek?

Fehéroroszország, Belorusszia vagy Belarusz?

2021. augusztus 05. - Minszki séták

"Főnök, itt ül egy hölgy, utasbiztosítást kötne, Minszkbe utazik, és állítja, hogy Fehéroroszország nem Oroszországban van!"

belarusz.png

A fenti idézet 2018-ból származik, alig 27 évvel azután, hogy a Szovjetunió szétesett, és megszületett az önálló Belarusz. De ne ítélkezzünk elhamarkodottan, a biztosítási ügyintézők a világ számos pontján tanácstalanul vakargatják a fejüket, ha egy vállalkozó szellemű utas azzal fordul hozzájuk, hogy Minszkbe repülne, és utasbiztosításra van szüksége. A mai napig sokak meggyőződése, hogy Belorusszia Oroszországban van, valahol Szibériában, vagy ki tudja, pontosan merre is. Az is lehet, hogy csak egy orosz város.

Belorusz ismerőseim állítják, hogy a félreértés az ország nevének helytelen használatából adódik. A terület - a sztereotípiákkal ellentétben - csak 1795-ben került orosz fennhatóság alá. A beloruszok - hasonlóan az ukránokhoz - keleti szláv nép, földrajzi lehelyezkedésüknek és történelmüknek köszönhetően antropológiai értelemben a beloruszok között a balti típus van túlsúlyban. Az ország hivatalos nevét (Belarusz) sok másik ország fordítja úgy, ahogy nálunk is elfogadott: Fehéroroszország (White Russia). Tiszteletre méltó törekvés a Földrajzinév-bizottság részéről, hogy magyarosítsuk az országneveket. Ám mi van, ha tévedtünk a fordítást illetően?

Kezdjük azzal, hogy a fehér nem  is biztos, hogy fehér. Kedves Olvasóm! Talán még felrémlik, hogy orosz órán elhangzott, hogy a Vörös Tér (Красная площадь) nevében a Красная jelző eredetileg nem vöröset, hanem szépet jelentett. A Belarusz országnévben a fehér előtag sem feltétlenül a színre, hanem földrajzi elhelyezkedésre utal. A Litván Nagyfejedelemségben Fehér Rusz alatt a Polocktól Minszkig terjedő területet értették. Egyes elméletek szerint az itt lakók szőke hajára és kék szemére utalva, mások szerint azt jelezték ezzel, hogy ezt  a területet  nem érintette a tatár hódítás. Folytassuk azzal, hogy a Rusz pedig nem azonos Oroszországgal. Esetünkben Rutheniára, a keleti szlávok lakta területre utalhat.

Ám mielőtt parttalan vitát indítanék az ország nevének helyes használatáról, had javasoljam, hogy tartsuk tiszteleteben, amit a beloruszok kérnek! Az ő álláspontjukból kiindulva, ha országuk egy személy lenne, bemutatkozáskort ezt mondaná:

„Kérlek, hívj Belarusznak! Ha nagyon hivatalos akarsz lenni, szólíthatsz Belarusz Köztársaságnak! De kérlek, ne hívj Belarussziának, az a szovjet időkben volt a nevem! És nem igazán szeretem a Fehéroroszország megszólítást sem. Ha pedig jelzős szerkezetben használod a nevem, akkor belorusz. Például belorusz emberek.”

 

A bejegyzés trackback címe:

https://minszkisetak.blog.hu/api/trackback/id/tr5716649536

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

horvabe · https://www.kektura.click.hu 2021.08.06. 12:55:52

Hiánypótló poszt, jó volt erről is olvasni! Az az 1975-ös dátum, mint orosz fennhatóság alá kerülés, az nem inkább 1795? :-)

Minszki séták · https://www.facebook.com/fejbenjarunk 2021.08.06. 13:51:13

@horvabe: Nagyon köszönöm a biztatást, hálás vagyok érte. A dátumot tényleg elírtam, köszönöm, hogy észrevette! Mindjárt korrigálom. Szép napot!

gigabursch 2021.08.12. 17:14:26

Izgi blog lehet, folytasd kérlek!

Minszki séták · https://www.facebook.com/fejbenjarunk 2021.08.12. 19:25:35

@gigabursch: Nem adom fel:-) Még rengeteg izgi témám van. Jövő héten jelentkezem!
süti beállítások módosítása