Barangolások Fehéroroszországban, ami nem is fehér, de nem is orosz

Minszki séták

Minszki séták

Zsíros kedd

Megkezdődött az ortodox vallásúaknál is a nagyböjt

2022. március 07. - Minszki séták

maszlenica.jpg

Az ortodox vallásúak ma kezdik a nagyböjtöt, kedden ünneplik a Zsíros keddet. Ahogy nekünk, katolikusoknak, Torkos csütörtökünk van, úgy nekik Zsíros keddjük. Mifelénk a  hagyomány szerint a farsangi időszak végét jelentő húshagyó kedd után hamvazószerdával indul a böjt. Azonban a böjt egy nap után egyetlen napra felfüggesztésre kerül, hogy legyen lehetőség a farsangi maradékokat elfogyasztani. Ez az úgynevezett Torkos csütörtök, amikor  a háziasszonyok felhasználták a zsírt, feltálalták a romlandó húsféléket, hogy se kidobni ne kelljen, se el ne csábuljanak a következő hat hétben, amikor Krisztus szenvedéseire emlékezünk. Ugyanezt a szerepet tölti be az ortodox vallásúaknál a Zsíros kedd. Akárcsak nálunk, az ortodox vallásban is a Húsvét időpontjához igazítják a böjt kezdetét. A katolikus és a keleti ortodox Húsvét esetlegesen eltérő időpontja abból adódik, hogy az ortodoxok és a katolikusok is más módon számolják ki a kalendárium legfontosabb eseményeit, így a Karácsonyt és a Húsvétot. Ez azért van így, mert a keleti ortodoxok nem ismerik el a XIII. Gergely pápa által 1582-ben elfogadott új naptárat.

A keleti szlávoknál a böjtöt megelőzi a pogány népszokásokra visszavezethető tavaszünnep, a maszlenyica, ami a mi farsangunknak felel meg. A maszlenyica egy hétig tart, ahogy véget ér, megkezdődik a nagyböjt. A maszlenyica utolsó napján, azaz vasárnap, elégetik a telet szimbolizáló bábut, és megünneplik a tavaszt. Sose felejtem el, hogy életem első maszlenyicáját Moszkvában ünnepeltem. A tavaszünnep hangulatán kicsit rontott, hogy csikorgó fagy és szikrázó napsütés volt, a csizmám talpa alatt ropogott a hó. Így aztán lilára fagyva, kétségbeesetten tömtem magamba a forró palacsintát, hátha az segít. A palacsinta arrafelé a Nap szimbóluma. Ha maszlenyica van, akkor palacsintát kell enni, a gyerekek is azt visznek az iskolába. Lépten-nyomon mindenki palacsintát süt, árul vagy éppen egy tál illatos palacsintával köszön be a barátokhoz.

A palacsintaevés mellett még egy fontos kötelezettsége van mindenkinek maszlenyica idején. Bocsánatot kell kérni minden ismerőstől, akit akarva vagy akaratlanul megbántottunk. Ne féljünk megtenni! Én is bocsánatot kérek mindenkitől , akit akarva vagy akaratlanul megbántottam, és azt kívánom, hogy hozzon a tavasz békét, hogy újra örülni tudjunk a napsütésnek!

A bejegyzés trackback címe:

https://minszkisetak.blog.hu/api/trackback/id/tr7517774430

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása