Barangolások Fehéroroszországban, ami nem is fehér, de nem is orosz

Minszki séták

Minszki séták

Lee Harvey Oswald minszki kalandja

Avagy hősünk csalódása a kommunizmusban

2021. szeptember 02. - Minszki séták

leharvey4.jpg

Oswaldunk 19 évesen a szocializmus és a marxizmus lelkes rajongója volt. Olyannyira, hogy 1959-be Helsinkibe utazott, ahol a szovjet nagykövetségen 5 napos turistavízumot igényelt. Ezzel ment tovább Moszkvába, ahol azonnal bejelentette, hogy meggyőződéses kommunista és szovjet állampolgár szeretne lenni. Hogy a trollkodás nem új műfaj, mi sem bizonyítja jobban, mint hogy 2 nappal a bejelentése után a 19. születésnapjára az őt kísérő Intourist idegenvezetőtől Dosztojevszkij regényét, A félkegyelműt kapta ajándékba. Néhány látványos kiborulás és egy öngyilkossági kísérlet után a szovjetek úgy döntöttek, hogy legyen, ha annyira akarja, megkapja a tartózkodási engedélyt. Ám nem a vágyott Moszkvában vagy Leningrádban, hanem - most figyelj! - Minszkben. Oswaldunk 1960. január 7-én érkezett Minszkbe. Meg volt róla győződve, hogy Szibériába küldték. 2 hónapig a legendás Minszk Hotelben lakott (Te is foglalhatsz ott szobát, a mai napig működik), munkát pedig a Lenin Rádiógyárban kapott (ez is megvan, ha esetleg munkakeresésben vagy éppen). 2 hónap elteltével a város központjában, egy 50-es években épült házban kapott lakást. Nem dicsekvésképpen,de majdnem szomszédok lettünk volna,ha egy időben érkezünk. Én a Gorkij park egyik oldalán, Oswald a másikon. Ő ott sétált és csajozott, ahol én a kutyámat sétáltattam. A csajozást komolyan vette, rövid időn belül megismerkedett Marina Pruszakovával, akit 1961. április 30-án feleségül vett. Nem vesztegették az időt, 1962. február 15-én a Dinamo stadion melletti kórházban megszületett a lányuk, June.

leeharvey5.jpg

Addigra azonban Oswald felismerte, hogy a működő szocializmus nem a létező világok legjobbika. Az éjszakai klubok és a bowling hiánya megrengette kommunista meggyőződését. Amekkora hévvel törekedett a szovjet állampolgárságra, ugyanakkora elhatározással küzdött azért, hogy hazajusson. Míg hősünk a kommunizmusban, addig az asszony a hősünkben csalódik. Így utólag nem haszontalan, hogy folyamatosan figyelték őket, a vitáikról is számos feljegyzés született. A konfliktus gyökere - mily meglepő - a férj lustasága. Végül 1962. május 22-én hagyták el Minszket és tért vissza Oswaldunk az Egyesült Államokba. 1963. november 22-én John Fitzgerald Kennedy az Amerikai Egyesült Államok 35. elnöke merénylet áldozata lett. Oswald halála után 2 évvel Marina Kenneth Jess Porter texasi farmerhez ment feleségül, egy fiúk született. A minszki 3. számú kórházi gyógyszertár gyógyszertárosa még a Time magazin borítójára is felkerült.

leeharvey3.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://minszkisetak.blog.hu/api/trackback/id/tr4316678240

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása