Barangolások Fehéroroszországban, ami nem is fehér, de nem is orosz

Minszki séták

Minszki séták

A Könnyek szigete

Az afganisztáni események margójára

2021. augusztus 17. - Minszki séták

Olvasom a híreket az afganisztáni helyzetről, és felrémlett bennem egy hely emléke, a minszki Könnyek szigete. A hely neve hivatalosan a Bátorság és a bánat szigete, az Afganisztánban elesett beloruszoknak állít emléket, de a  helyiek csak a Könnyek szigetének hívják.

konnyek_szigete7.jpg

A Szovjetunió afganisztáni háborúja egy tíz évig elhúzódó intervenciós háború volt 1979-1989 között. Az afganisztáni kaland mind emberi életben, mind politikai értelemben óriási veszteségeket okozott a Szovjetuniónak. Afganisztánban 30 ezer belorusz harcolt; 771 esett el a fronton, több mint 800 fiatal rokkantként tért haza, közel 9500-an a hazatérést követően vesztették életüket. Vagy a sebesülésükbe haltak bele, vagy az őket ért trauma miatt öngyilkosságot követtek el. A Könnyek szigete Minszkben, a Felsővárostól nem messze található a Szviszlocs folyón. Az aprócska sziget bejáratánál egy sziklatömbön Szűz Mária és a kisded képe fogad. A sziget közepén egy kápolna áll. A kápolna a polocki székesegyház eredeti, 12. századi formáját idézi. A kápolnában 4 oltár áll, az oltárokon az elesett fiatalok nevei. A kápolna egy földhalmon épült, a földet az anyák hordták ide a fiaik sírjáról. A sziget szélén áll a Könnyező angyal szobra. A kedves kis angyal szeméből mindig peregnek a könnyek. Ő egy őrangyal, aki nem tudta teljesíteni a rá kiszabott feladatot, nem védte meg a rábízott fiatalokat.
A minszki menyasszonyok és vőlegények mindig felkeresik a Könnyező angyalt, a legenda szerint így a vőlegény soha nem megy háborúba.

konnyek_szigete.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://minszkisetak.blog.hu/api/trackback/id/tr3816663082

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása